0
RSS

Articole aprilie 2018

Creveți cu miere și ceapă verde
Creveți cu miere și ceapă verde

Gătitul cu wok-ul reflectă perfect stilul minimalist și plin de semnificații al zonei asiatice, unde totul are o armonie și o continuitate aparte, unde fiecare ingredient vine să completeze gustul final, fără mari eforturi, agitație sau consum inutil de energie. Simplitatea realizării preparatelor nu face altceva decât să îmbogățească rafinamentul unei astfel de experiențe culinare.

Frigărui de pui cu legume și sos pesto
Frigărui de pui cu legume și sos pesto

Pofta de frigărui vine cu anotimpul, așa că te îndemnăm să încerci o rețeta simplă, rapidă, dar mai ales gustoasă. Cheia acestor frigărui de pui este sosul în care lași ingredientele la marinat. Și-apoi...să mănânci încet și să ai grijă la degete!

Vinete la grătar by Staub
Vinete la grătar by Staub

Ar fi minunat să alegi o zi însorită și să le poți prepara afară la un grătar însă se pot face și pe aragaz într-o tigaie grill, fără nicio problemă. Fie că le pregătești ca și garnitură sau vrei să le mănânci ca atare, aceste vinete la grătar sunt absolut delicioase.

Ce mai pui pe grătar în afară de carne
Ce mai pui pe grătar în afară de carne

Despre carne se zice că ar fi grătarul campionilor, dar oare care e campionul grătarelor? Tot carnea, se pare, în cele mai suculente forme: mititei, burgeri, pulpe și piept de pui, steak-uri de vită sau bucăți de porc. N-o zicem noi, o arată chiar vestitorii soarelui de mai: grătarele fumegânde din curți, parcuri și păduri.

asd
 

Nu trebuie să fii masterchef ca să știi că „al dente” nu se referă la o clinică stomatologică, că penne-le nu au legătură cu vreo pasăre sau că minunații cannelloni nu-s totuna cu aromații cannoli. Unele informații sunt esențiale pentru oricine a intrat vreodată într-o bucătărie cu intenția de a găti și mai ales dacă îi lasă gura apă la mâncarea cu specific italian.

Bun, vei zice, dar astea sunt chestii pe care oricum le afli mai devreme sau mai târziu. Ce ne facem cu detaliile, nuanțele, micile secrete ale gătitului? Că pe astea ori nu ți le spune nimeni, ori circulă “din gură-n gură” fără să-și pună cineva problema că informațiile ar putea fi… eronate. Cum e mitul ăla cu “o lingură de ulei în apa în care fierb pastele.” E total greșit și îți explicăm mai jos de ce. Alături de alte 6 erori destul de frecvente pe care cei mai mulți bucătari amatori nici nu știu că le comit.

PREA PUȚINĂ / PREA MULTĂ SARE ÎN APĂ

Un vârf de cuțit e prea puțin, o lingură e prea mult atunci când fierbi un pachet de paste făinoase. Desigur că nu putem oferi noi formula exactă (altfel nu ar scrie în toate rețetele “sare după gust”), dar putem să îți spunem că o cantitate corespunzătoare de sare poate face o mare diferență de gust. Fii destul de generos cu sarea în apa de paste, fără să o transformi în apă de mare, și nu te sfii să guști cât de des trebuie ca să o potrivești la fix.

NEPOTRIVIRE (DE CARACTER) ÎNTRE PASTE ȘI SOS

Păi ce, credeai că-i chiar atât de simplu să gătești paste corect? Ăăă… daaa, e simplu, doar ține cont că unele tipuri de paste sunt mai potrivite pentru anumite sosuri și invers. Iată regulile de bază: pastele scurte, precum penne, rigatoni, maccheroni, au o slăbiciune pentru sosuri groase, cărnoase sau cu pulpă fiindcă le permit bucățelelor de carne și legume să se adăpostească în scobiturile lor. Pastele lungi, precum spaghetti, fettucine și linguine, fac echipă bună cu sosuri fine și cremoase. Așa să le-ajute Bucătarul!

ULEI ÎN APA ÎN CARE FIERB PASTELE

Maaare greșeală și greu de corectat căci face parte din acele trucuri care se transmit natural, din mamă-n fiică, din tată-n fiu, din tot felul de website-uri de rețete în utilizatori de internet. Se zice că uleiul împiedică lipirea pastelor între ele. Ce nu se zice e că pastele tale vor rămâne uleioase și alunecoase, deci nici sosul nu se va lipi de ele și, vai!, nimeni nu-și dorește asta. Mai bine uită de ulei atunci când fierbi paste și, în schimb, amestecă din când în când cu o lingură, ca să le câștigi încrederea. Și e destul!

NU GUȘTI DIN PASTE DESTUL DE DES

Se zice că bucătarul se satură doar gustând din toate în timpul preparării. Dacă prepari paste toată ziua, sunt șanse mari ca această zicală să fie adevărată. În a doua jumătate a timpului de fierbere, ar trebui să testezi pastele la fiecare 30 de secunde ca să te asiguri că le gătești al dente. Așa se zice la carte!

CLĂTEȘTI PASTELE DUPĂ FIERBERE

Iată o greșeală pentru care un italiano vero te-ar scoate afară din bucătăria lui, bombănind întruna. Nu spăla niciodată pastele proaspăt fierte - e o regulă respectată cu sfințenie la italieni. Există o explicație logică și pentru asta: pastele sunt foarte bogate în amidon – responsabilul cu “legarea” sosului și cu lipirea lui de paste. Deci e inutil să le clătești cu apă înainte de servire și, chiar mai grav, să le clătești cu apă rece. De reținut: pastele se scurg fierbinți, se combină cu sos fierbinți și se servesc... ați ghicit... fierbinți!

ADAUGI PREA MULT SOS

Cu toții avem mici plăceri de tipul “nu e niciodată prea mult...”. Ei bine, sosul pentru paste poate fi prea mult și chiar dacă e fix cum îți dorești tu, s-ar putea să fie deranjant pentru oaspeții tăi. Nu uita că pregătești paste cu sos, nu sos cu paste, și că ar trebui să creezi o proporție plăcută între cele două. Unii bucătari spun că o cantitate ideală e atunci când, după ce ai mâncat pastele, în farfurie rămâne sos fix cât să-l „ștergi”o dată cu o bucată de pâine. Ăsta da calcul!

NU FOLOSEȘTI APA RĂMASĂ DE LA PASTE

Nimic nu se pierde, totul se transformă atunci când ești bucătar pasionat. Chiar și dacă e vorba de apa în care ai fiert pastele. Care nu mai e doar o simplă apă, ci un elixir aromat, bogat în amidon și foarte versatil. Se folosește îndeosebi la sosul pastelor pe post de liant (agentul care leagă întreaga compoziție) și plusează și la capitolul aromă. Sau îl păstrezi pentru mai târziu, ca să „subțiezi” un sos de unt sau un rântaș, ca să gătești orez cu el sau să îl folosești pe post de stoc pentru supă. Ori să-l folosești atunci când prepari pâine, în locul apei simple. În orice caz, ar fi bine să te dezobișnuiești de aruncat apa de la paste, pronto!

Produse recomandate:

7 greșeli pe care să le eviți când gătești paste făinoase
7 greșeli pe care să le eviți când gătești paste făinoase

Nu trebuie să fii masterchef ca să știi că „al dente” nu se referă la o clinică stomatologică, că penne-le nu au legătură cu vreo pasăre sau că minunații cannelloni nu-s totuna cu aromații cannoli.

Cu toate acestea, există mici detalii, nuanțe și secrete care pot face diferența între o porție de paste excelente și niște paste obișnuite sau chiar nereușite. Un exemplu grăitor este obiceiul de a pune ulei în apa în care fierb pastele. Nimic mai greșit. Îți explicăm mai jos de ce.

Supă thailandeză cu lapte de cocos şi legume by KitchenAid
Supă thailandeză cu lapte de cocos şi legume by KitchenAid

După atâtea preparate tradiționale, încearcă, astăzi, o supă asiatică din lapte de cocos care să aducă toată savoarea Răsăritului într-un bol de supă. Ingredientele se găsesc și la noi cu ușurință, iar gustul te va impresiona prin aromele exotice și parfumate.

Zoodles cu sos pesto de broccoli by KitchenAid
Zoodles cu sos pesto de broccoli by KitchenAid

Dacă vrei să reduci consumul de carne sau carbohidrați, zoodles sunt soluția. Sunt foarte distractiv de făcut, sunt low-carb, fără gluten, “bogaţi”  în low-calorii, și arată incredibil în farfurie! O super rețetă pentru orice moment al zilei fiindcă nu-ți ia mai mult de 10 minute ca să o prepari.

Chifteluţe grecești cu sos de roșii
Chifteluţe grecești cu sos de roșii

Un preparat la care cu greu refuzi o a doua porţie: chifteluţele marinate în sos de roşii! Această rețetă a ajuns în Grecia la începutul secolului 20 și a fost adoptată curând ca rețetă tradițională. Rețeta are origini în Turcia (Izmir) – din acest motiv se mai numesc și Soutzoukakia Smyrna. Ingredientul secret al acestor chifteluțe îl reprezintă semințele de chimen măcinate ce aduc o savoare aparte cărnii.

Tehnici de vopsire a ouălor de care probabil nu știai
Tehnici de vopsire a ouălor de care probabil nu știai

Ai vopsit vreodată ouă cu ajutorul spumei de ras? Dar cu ajutorul vopselei de unghii? Dar cu orez? Sau cu ulei de gătit? Toate sunt cât se poate de reale și surprinzător de simple și te ajută să obții ouă de Paști cu adevărat deosebite, într-un mozaic de culori și modele de efect, care te vor transforma – cel puțin în ochii celorlalți - într-un mic geniu creativ.