Vedeta acestei minunate rețete asiatice este sosul în stil vietnamez. Este ideală pentru zilele în care nu aveți foarte mult timp la dispoziție pentru a găti sau în cele în care doriți să mâncați ceva ușor și hrănitor.
Vedeta acestei minunate rețete asiatice este sosul în stil vietnamez. Este ideală pentru zilele în care nu aveți foarte mult timp la dispoziție pentru a găti sau în cele în care doriți să mâncați ceva ușor și hrănitor.
Există două tipuri de oameni pe lume. Cei încântați mereu de aroma simplă a legumelor preparate la aburi și stropite cu puțin ulei de măsline. Și cei care preferă să bea doar apă decât să atingă un buchețel de broccoli sau de conopidă, o felie de sfeclă roșie sau alte rădăcinoase cu aspect de inamic în farfurie..
Dacă cercetezi puțin aceste aversiuni culinare pentru o anumită legumă, vei descoperi probabil că multe dintre ele sunt strâns legate de o amintire neplăcută în care leguma respectivă are parte de o preparare incorectă. Poți să detești varza de Bruxelles fiindcă o asociezi cu mirosul neplăcut din bucătăria copilăriei, atunci când părinții tăi o fierbeau mult prea mult. Sau nu vrei să mai auzi de spanac fiindcă ai mâncat la un moment dat o salată în care frunzele erau veștejite de un dressing mult prea apos. Ce să mai, e nevoie de un singur preparat eșuat ca să strice definitiv reputația unui aliment.
Și totuși... speranța există! Și stă în vocile oamenilor care zic: “wooow, mie nici nu-mi place [un aliment oarecare], dar ăsta e delicios. Ce i-ai făcut, cum l-ai preparat?”. Iar pentru noi nu e nevoie de mai mult ca să experimentăm cele mai creative rețete și moduri de preparare și să dăm sfoară-n țară că LEGUMELE SUNT MINUNATE!
Telină, ridichi, ardei, verdețuri proaspete, ceapă – iată doar o scurtă enumerație din lista legumelor au o slăbiciune pentru unt. Le mărunțești foarte fin la robotul de bucătărie și le amesteci cu puțin unt, sare, piper (apoi poți experimenta și cu puțin usturoi sau lămâie adăugată mixului). Vei obține o cremă numai bună de întins pe pâine la orice oră a zilei.
Telină, ridichi, ardei, verdețuri proaspete, ceapă – iată doar o scurtă enumerație din lista legumelor au o slăbiciune pentru unt. Le mărunțești foarte fin la robotul de bucătărie și le amesteci cu puțin unt, sare, piper (apoi poți experimenta și cu puțin usturoi sau lămâie adăugată mixului). Vei obține o cremă numai bună de întins pe pâine la orice oră a zilei.
Pictezi rondelele de sfeclă cu oțet balsamic și le pui pe grătarul încins pentru margini caramelizate și un miez cărnos și aromat. Dacă le tai bucățele și le adaugi într-o salată de rucola cu brânză de capră, ai toată aprecierea noastră!
ridichi proaspete și ferme sau uitate prin frigider de vreo săptămână, toate au șansa să devină garnitura perfectă: o legumă cu textură mătăsoasă, zemoasă și ușor dulcie. Seamănă cu alte legume mai obișnuite cu tratamentul cuptorului (morcovi, păstârnac, gulie), dar au avantajul de a fi surprinzătoare pe farfuriile oaspeților tăi.
Nu, n-ai niciun motiv să fierbi varza de Bruxelles timp de o oră, poate doar acela de a hotârî să nu mai mănânci această legumă niciodată. În schimb, călește-o câteva minute într-o tigaie cu puțin ulei de măsline până prinde o crustă maro pe unele părți. Presară sare, fulgi de chilli și un cățel de usturoi tocat. Pentru o combinație de senzație, adaugă puțin bacon crocant și rade parmezan deasupra.
Legumele și brânzeturile fac întotdeauna o pereche perfectă. Broccoli și conopida capătă o cu totul altă identitate atunci când sunt gratinate cu cașcaval, mozzarella sau brânză cheddar. Legumele sotate în unt ies din anonimatul culinar și devin brusc bunătăți suculente. Puțină brânză tare rasă, o ceașcă de smântână dulce sau o lingură de iaurt grecesc (poate peste o salată rece de castraveți cu mărar? Mmmmm!) pot transforma un preparat ok într-unul fantastic.
De câte ori este nevoie. Vorba aia: nu există legumă cu gust neplăcut, ci doar legumă lipsită de sare, condimente, grăsime sau acid. Obișnuiește-te să guști de câte ori este nevoie ca să aduci legumele la perfecțiune. Și să fie de nerefuzat chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi.
Din când în când e OK să renunți la combinațiile clasice de tip roșii-busuioc și să ieși puțin din zona gastronomiei convenționale. Combină mărarul cu spanac, adaugă mentă porumbului copt, aromatizează buchetele de broccoli cu tarhon proaspăt sau sote-ul de legume cu coriandru și nu uita să te distrezi în bucătărie!
Alte produse recomandate:
Alte articole care te-ar putea interesa:
Mai mult = mai bun. Nu prea sună bine, nu? Teoria o știm cu toții, dar la practică mai avem puțin de lucrat. Prea multe culori în magazine, prea mari coșurile, prea îmbietoare miresmele – nu știm care-o fi marele responsabil pentru care cumpărăm prea mult(e). Dar știm cum să ne descurcăm în bucătărie ca să scoatem tot ce-i mai bun din alimente și să nu mai aruncăm mâncarea la coș și banii pe fereastră.
Cafeaua fără ceva bun şi dulce de pus acolo, pe farfurioară, parcă nu merge. Savurează cafeaua preferată în combinație cu niște biscuiţi plini de arome pe care să-i mănânci cu poftă ca să fie răsfățul complet.
O zi fără cafea este ca… Glumim, habar n-avem cum este o zi fără cafea! Probabil că am sta gură-cască lângă alții care beau cafea. Și am căsca mult, căci, dacă nu știai, căscatul este un fel de țipăt silențios al corpului după licoarea aia fierbinte, cremoasă și dulce-amăruie căreia îi datorăm atâtea dimineți.
O tratație deosebită, foarte sănătoasă și extrem de ușor de preparat, acest parfait parfumat și fin se pregătește la rece și nu necesită gătire, iar avantajul este că poţi profita de fructele de sezon.
Poți servi mămăliga în forma sa cea mai tradițională românească, dar o poți folosi și pentru a crea o variație inedită cu tentă italiană. Adăugă o salată verde simplă şi vei avea o masă de seară uşoară dar săţioasă.
Am mai zis noi că cel mai bun prieten al bucătarului este cuțitul. Cuțitul bun și bine ascuțit. Dar atunci… ce este mixerul KitchenAid? Nu poate fi “al doilea cel mai bun prieten al bucătarului” pentru că mixerul KitchenAid e obișnuit să fie Nr. 1. Pasionații de gătit zic despre el că ar fi tentația absolută de pe blatul de bucătărie. Cea care-ți atrage mereu privirea, care-ți trezește pofte și plăceri nu chiar ascunse și cea care te face să cedezi celor mai îndrăznețe gânduri în miez de noapte ( “...oare am tot ce-mi trebuie pentru un banana bread cu sos de caramel”?).
Cartofii la cuptor sunt o garnitură populară care se bucură de o mulţime de forme de pregătire şi care se asortează foarte bine cu diverse tipuri de fripturi. În cazul cartofilor copţi cu usturoi şi rozmarin, friptura poate să lipsească liniştită, pentru că reţeta pe care ţi-o propunem este pe cât de simplă, pe atât de gustoasă. Mici secrete, mari efecte!