Dacă gătim des, cu siguranță ne-am întâlnit cu acești termeni. Dar știm cu adevărat ce înseamnă fiecare dintre ele? Și mai ales, când e mai potrivit să folosim una sau alta?
Aceste metode de gătit sunt mai mult decât simple pași din rețetă. Ele pot schimba complet gustul, textura și chiar valoarea nutritivă a preparatului. Iar dacă învățăm să le folosim corect, mâncarea noastră poate deveni mult mai gustoasă, mai sănătoasă și mai bine gătită.
De ceva timp se tot vorbește despre alimentele fermentate – că sunt bune pentru sănătate, că ajută digestia, că le putem face acasă. Dar ce sunt ele, mai exact, și cum le putem introduce ușor în mesele noastre?
Poate ai auzit de blanșare în bucătărie, dar nu ești sigur ce presupune. Sau poate ai întâlnit rețete care spun „opărește legumele 2 minute și apoi pune-le în apă cu gheață” și te-ai întrebat: de ce să mai facem asta?
De câte ori nu ne-am apucat de o rețetă și, la mijlocul procesului, am descoperit că ne lipsește un ingredient, că tocătorul e murdar sau că nu găsim telul? Astfel de momente ne întrerup fluxul, ne scot din starea de gătit și uneori, ne fac să ne pierdem și pofta.
Aluatul dospit e un clasic în bucătărie. De la pâinea proaspăt scoasă din cuptor, la cozonaci rumeni, pizza sau gogoși pufoase, toate au la bază același principiu: dospirea. Dar ca să iasă exact așa cum ne dorim, e nevoie de puțină răbdare și câteva reguli simple. Și, cum se zice, secretul e în detalii.
Unul dintre cele mai utile si necesare electrocasnice care ne fac viața mai ușoară este, fără îndoială, mixerul vertical.
Compact, ușor de folosit și de curățat, mixerul vertical a devenit rapid un ajutor de nădejde în orice bucătărie. Și dacă îl alegem bine, ne poate ține ani de zile, indiferent că pregătim supe cremă, piureuri, smoothie-uri sau sosuri.
Răzătoarea e una dintre acele ustensile care ne salvează de fiecare dată. E mică, dar foarte utilă. Și, chiar dacă avem una deja în bucătărie, s-ar putea să descoperim că nu e chiar cea mai potrivită pentru tot ce vrem să facem.
Pe piață există mai multe tipuri de răzători – unele universale, altele foarte specializate. Le putem alege în funcție de cât gătim, de ce anume pregătim mai des și, bineînțeles, de cât confort vrem să avem în bucătărie.
Beef Wellington este una dintre acele rețete care par desprinse dintr-un meniu regal. Ne intimidează puțin la început, dar ne cucerește definitiv după ce o gustăm pentru prima dată. Combinația dintre mușchiul de vită fraged, duxelles-ul de ciuperci aromat și aluatul foietaj crocant este pur și simplu irezistibilă.
Dacă te-ai săturat de tigăi care lipesc mâncarea sau care se degradează după câteva luni de folosire, articolul acesta este pentru tine. De Buyer este un nume cunoscut de pasionații de gătit din întreaga lume. De peste 180 de ani, brandul francez creează vase de gătit din cupru, inox, oțel și aluminiu turnat, fiecare material având rolul său precis.
Cuțitele sunt cele mai importante unelte din bucătărie. Fără ele, gătitul ar fi un chin. Dar, de multe ori, nu ne gândim și la unde și cum le păstrăm. Le ținem aruncate într-un sertar, fără protecție, uneori greu de găsit. Nu doar că se pot toci mai repede, dar ne și punem în pericol dacă nu sunt depozitate corect.